Retour

Viakkaan hallitukselle ajatuksia Vihdin nopeista verkoista

Esiselvitys lyhyesti:

Teettäjä kunta yhteistyössä aktiivisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa.

Rahoitus: Ykkösakseli Leader raha

Tapa toimia: kyselyt, ovelta ovelle haastattelut, kylien aktivointia -- kuin suoraan Viakkaan toimintasuunnitelmasta

Selvitettävät asiat

- hyödynsaajat
- saavutettavat hyödyt
- yhteyksien rakentajat, palveluntarjoajat ja kapasiteetti kys. alueella, eli halukkuus investoida kys. alueen asiakkaisiin
- yhteistyökumppanit ja suuremman mittakaavan synergiat esim. Caruna sähköverkonparannus, huomio ylläpitokustannuksissa ehkä huomattava säästö?
- toteutusvaihtoehdot esim. liiketoiminnallisten riskien pienentäminen paikallisella aktiivisuudella esim. osuuskunnat

- laskelmat ja arviot kyselyjen perusteella millä hinnalla verkkoon hyödynsaaja vielä suostuu liittymään
- toteutuskelpoinen suunnitelma kylittäin nopean verkon rakentamisesta
- tarvittava uudenmaan elyn rahoitus tai vaihtoehtoisesti viestintävirastolta haettava rahoitus
- kunnan aktiivisuus esim. avustaminen ELY / Aluehallintoviraston / Museoviraston jne. lupien hankinnassa, lupia kannattaa niputtaa ja lisätä varaus valokuidun vetämiselle
- kunnan siltarahoitusvaihtoehdot tilanteissa missä kylä- / aluekohtainen osuuskunta ei ole rahoitusta vielä saanut esim. U- Elyltä

Tekniikasta valokuitu on oikeasti se kiistattomasti nopein ja paras vaihtoehto. Tele-yritykset ovat Carunan verkon uudistamisen kanssa muutostilanteessa missä mm. sähkötolpat joko korjataan pois tai tele-yritys 'ostaa ne riesakseen'. Jos tolpat korjataan pois on edessä full-mobile ratkaisut kys. alueella ja silloin todella punnitaan erilaiset pussinperät missä kuuluvuus ilman lisäinvestointeja on huono. Osa tolpista saattaa olla tyvestään pahastikin lahoja, jolloin niihin kiipeäminen on kiellettyä ja huolto hankalaa.
Kannattaa myös huomata, että olemassaoleville linjoille ei tarvitse hakea lupia, mutta uusille vedoille mitätahansa verkkoa varten pitää ELYstä hakea esim. tienylitykselle lupa. Eli jokatapauksessa kyseessä on tarkkaan suunniteltava. Tutkittuani tarkkaan Insplanin Eltel/Carunalle tekemiä suunnitelmia, voin sanoa, että kiitettävästi menee kaapelia maahan esim. täällä 'Vanjärven ympärillä'. Olen varma, että kuntamme herää tähän vetovoimatekijään tulevan rullaavan vuoden aikana!
Ilman kuntaa on yhden aktiivisen kuitenkin ponnistaa osuuskuntaa pystyyn ja neuvotella kaikki sopimukset kuntoon. Onneksi keskusteluyhteys kuntaan on hyvä ja selkeästi kiinnostusta on.

Kyläkoulujen salkutuksen vuoksi kuntamme yrittää myös pyristellä siitä, että nykyaikainen opetus vaatii valokuidun kouluillemme ja se ei sinänsä ole nk. investointi vaan normaali opetukseen kuuluvat kulu - veikkaan, että huomattavasti hitaammat kupari- ja mobiiliratkaisut eivät ole sanottavasti huokeampia.

t. paavo muranen

email: kysy@rasvattubitti.top